20/09/2022

L’Observatori Metropolità de Papallones mBMS estrena un visualitzador interactiu de dades actualitzat en temps real

L’Observatori Metropolità de Papallones mBMS posa a disposició del públic un visualitzador de dades que mostra en temps real les dades de papallones que el voluntariat observa als parcs i platges del projecte.

Aquestes dades s’actualitzen constantment i cada cop que un voluntari o voluntària puja un nou cens de papallones, aquest automàticament s’incorpora al visualitzador, de manera que les dades es poden consultar en temps real.

El visualitzador ofereix tres blocs d’informació mostrats en forma de dues gràfiques i una taula. La primera gràfica correspon a les dades de l’activitat del voluntariat, on es mostra el número de voluntaris actius (que han fet almenys un mostreig) i el número de mostrejos realitzats, tot per quinzenes. La segona gràfica se centra en les espècies de papallones, i ens indica el número total d’individus observats de cada espècie, així com el número d’individus que de mitjana s’observen per cada mostreig que fa el voluntariat.

Per acabar, es mostra la taula del calendari de les espècies, on podem consultar, quinzena a quinzena, quin és el període de temps on més es veu cada espècie. Aquest informació s’ofereix amb números i colors, de manera que amb només una ullada podem veure aquesta informació fixant-nos en la intensitat del color vermell. A més, fent una vista general de la taula, podem detectar quina ha estat la quinzena amb més papallones observades. Tradicionalment, aquesta data sol ser a finals de maig o principis de juny, però aquest any, segurament degut a una primavera fresca i seca, aquest pic s’ha traslladat cap a finals de juny i principis de juliol, tal i com ho mostra la taula.

Un dels aspectes més interessants d’aquest visualitzador és la interactivitat que ofereix. Tota aquesta informació es pot consultar a tres nivells que interaccionen entre ells: per any de mostreig, per espècie i per parc o platja. És a dir, podem consultar la informació per un any precís (des del 2019 a l’actualitat), per una espècie determinada (d’entre una quarantena) o per a un parc o platja en concret (d’entre 25). Si ho preferim podem escollir que es mostri la informació per a tots els anys, totes les espècies o tots els llocs, o bé una combinació entre totes les opcions mencionades.

Aquesta millora s’uneix al mapa interactiu de l’Observatori on es pot consultar la localització dels parcs i platges i la ubicació exacta dels trams de cada transsecte. A més, per a cada parc també es pot consultar les espècies observades, una imatge de cadascuna, així com el seu nom en català i llatí i la seva fitxa en el CBMS.

Tota aquesta informació es pot consultar a la pàgina del LET dedicada a l’Observatori de Papallones. Sens dubte aquesta és una nova eina oberta a tot el públic que millora l’accessibilitat de les dades de l’mBMS.

Ves al visor de dades de l’mBMS