17/03/2021

L’Observatori Metropolità de Papallones mBMS amplia el seu àmbit d’estudi de 8 a 20 parcs i platges. A través de la ciència ciutadana, l’Observatori estudia la biodiversitat de la xarxa de parcs i platges metropolitans.

L’Observatori està impulsat per l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), amb la col·laboració de l’Institut d’Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona (IERMB) i del centre de recerca en ecologia, canvi climàtic i biodiversitat CREAF, mitjançant el Laboratori Metropolità d’Ecologia i Territori de Barcelona (LET).

El projecte té la voluntat de completar la tasca del Pla de Seguiment de Ropalòcers de Catalunya CBMS (Catalan Butterfly Monitoring Scheme), que fa més de 20 anys que estudia les papallones per tot Catalunya, i de l’Observatori Ciutadà de Papallones Urbanes uBMS (urban Butterfly Monitoring Scheme), que des de fa dos anys estudia les papallones dels parcs de les ciutats de Madrid i Barcelona.

La primera i segona fase de l’observatori s’inicià en sis parcs i dues platges metropolitanes (2019-2020). Per a la tercera fase, l’observatori s’ha ampliat a deu parcs i dues platges addicionals, arribant a un total de setze parcs i quatre platges de la xarxa de parcs i platges metropolitans.

Concretament s’inicià al parc de la Muntanyeta (Sant Boi de Llobregat), al parc de la Fontsanta (Sant Joan Despí i Esplugues de Llobregat), al parc del Turonet (Cerdanyola del Vallès), al parc dels Pinetons (Ripollet), al parc del Torrent de la Font i del Turó de l’Enric (Badalona), al parc del Tramvia (Montgat i Tiana), a la platja de Castelldefels i a la platja de Gavà.

La tercera fase ha afegit la Platja de la Murtra (Viladecans), la Platja del Remolar (El Prat de Llobregat), el Parc del Riu (El Prat de Llobregat), el Parc del Calamot (Gavà), el Parc de la Torre Roja (Viladecans), el Parc del Pi Gros (Sant Vicenç dels Horts), el Parc de la Llacuna (Montcada i Reixac), el Parc de Can Zam (Santa Coloma de Gramenet), el Parc del Castell (Castelldefels), el Parc de Torreblanca (Sant Feliu de Llobregat, Sant Just Desvern i Sant Joan Despí), el Canal de la Infanta (Cornellà de Llobregat) i el Bosc de Can Gorgs (Barberà del Vallès).

L’objectiu de l’Observatori és:

Conèixer la biodiversitat de la xarxa de parcs i platges metropolitans, prenent com a cas d’estudi la presència de papallones diürnes, un insecte que dona molta informació per poder valorar i millorar la biodiversitat de diferents hàbitats, també dels metropolitans.

Avaluar els resultats de la gestió de la biodiversitat dels parcs i les platges metropolitans

Iniciar la primera fase en l’estudi de la diversitat de papallones en els prats secs mediterranis, un ambient especialment ric en biodiversitat.

L’Observatori s’emmarca en el Pla de millora de la biodiversitat dels parcs i les platges. Aquests espais metropolitans sovint ocupen una posició intermèdia entre el teixit urbà metropolità i els grans espais naturals. Malgrat que són uns grans desconeguts a nivell científic, acullen molta biodiversitat i tenen un gran valor socioambiental. Poden tenir, a més, un paper destacat en la connectivitat ecològica del territori, ja que faciliten l’entrada de fauna nativa salvatge a les ciutats. Per això, l’estudi vol seguir les papallones d’aquests espais metropolitans i ser a la vegada un laboratori per provar estratègies per millorar l’abundància i diversitat d’aquest grup d’insectes.

+info: http://mbms.creaf.cat