OBSERVATORI DE PAPALLONES
El nou paradigma de conservació global demanda una gestió de la biodiversitat més enllà de la protecció limitada a espècies amenaçades i espais protegits. Existeix un consens sobre la potencialitat de les metròpolis com a refugi de biodiversitat nativa, així com de la importància d’un nou plantejament de disseny urbà que fomenti la presència d’aquesta biodiversitat. Per això, es planteja transformar les metròpolis en ecosistemes viables per a les nostres espècies. Tanmateix, el nostre coneixement sobre la biodiversitat metropolitana és encara limitat. Les papallones són un dels millors indicadors de biodiversitat. Donat el creixent interès de la ciutadania per participar en projectes ambientals, el LET proposa crear una xarxa de voluntaris per identificar les papallones existents en els parcs i platges de l’àrea metropolitana de Barcelona. Així, s’obtindran dades rellevants per avaluar la biodiversitat a la nostra metròpoli implicant a la ciutadania sobre el seu valor. Amb aquest propòsit es posa en marxa l’Observatori Metropolità de Papallones (mBMS). En el mapa podeu veure els parcs i platges que es van incorporant en el projecte i les especies de papallones que, entre tots, anem descobrint. Per a més informació podeu visitar la web del projecte o contactar-nos per correu electrònic a letbcn@uab.cat.
Aquesta nova iniciativa de ciència ciutadana té l’objectiu de conèixer la biodiversitat de la xarxa de parcs i platges metropolitans. Per fer-ho s’ha escollit estudiar la diversitat de papallones, un insecte molt sensible que dóna molta informació per poder valorar i millorar la biodiversitat de diferents hàbitats, també dels metropolitans. La iniciativa està impulsada pel LET, el Laboratori Metropolità d’Ecologia i Territori de Barcelona que formen l’IERMB, el CREAF i la mateixa AMB.
La primera i segona fase de l’Observatori s’inicià en sis parcs i dues platges metropolitanes (2019-2020). Per a la tercera fase (2021), l’Observatori es va ampliar a deu parcs i dues platges addicionals. En la quarta fase (2022) s’afegeixen cinc parcs més. I en la cinquena fase (2023) s’han afegit quatre parcs i una platja addicionals, arribant a un total de 26 parcs i cinc platges de la xarxa de parcs i platges metropolitans.
Concretament s’inicià al parc de la Muntanyeta (Sant Boi de Llobregat), al parc de la Fontsanta (Sant Joan Despí i Esplugues de Llobregat), al parc del Turonet (Cerdanyola del Vallès), al parc dels Pinetons (Ripollet), al parc del Torrent de la Font i del Turó de l’Enric (Badalona), al parc del Tramvia (Montgat i Tiana), a la platja de Castelldefels i a la platja de Gavà.
La tercera fase va afegir la platja de la Murtra (Viladecans), la platja del Remolar (El Prat de Llobregat), el parc del Riu (El Prat de Llobregat), el parc del Calamot (Gavà), el parc de la Torre-roja (Viladecans), el parc del Pi Gros (Sant Vicenç dels Horts), el parc de la Llacuna (Montcada i Reixac), el parc de Can Zam (Santa Coloma de Gramenet), el parc del Castell (Castelldefels), el parc de Torreblanca (Sant Feliu de Llobregat, Sant Just Desvern i Sant Joan Despí), el parc del Canal de la Infanta (Cornellà de Llobregat) i el parc del Bosc de Can Gorgs (Barberà del Vallès).
En la quarta fase s’incorporen el parc de la Costeta (Begues), el parc de l’Ermita del Pla de Sant Joan (La Palma de Cervelló), el parc del Can Lluc (Santa Coloma de Cervelló), el parc de Can Rigal (Barcelona) i el parc de la Bastida (Santa Coloma de Gramenet).
Enguany s’incorporen el parc de Can Buxeres (L’Hospitalet de Llobregat), el parc de l’Ermita (Castellbisbal), el parc Nou (El Prat de Llobregat), el parc de la Solana (Sant Andreu de la Barca) i la platja de Sant Adrià (Sant Adrià del Besòs).
La creació de l’Observatori Metropolità de Papallones mBMS té per objectius:
- Conèixer la biodiversitat de la xarxa de parcs i platges metropolitans, prenent com a cas d’estudi la presència de papallones diürnes, un insecte que dóna molta informació per poder valorar i millorar la biodiversitat de diferents hàbitats, també dels metropolitans.
- Avaluar els resultats de la gestió de la biodiversitat dels parcs i platges metropolitans
- Estudiar de la diversitat de papallones en els prats secs mediterranis, un ambient especialment ric en biodiversitat.
L’Observatori s’emmarca en el Pla de millora de la biodiversitat dels parcs i les platges. Aquests espais metropolitans sovint ocupen una posició intermèdia entre el teixit urbà metropolità i els grans espais naturals. Malgrat que són uns grans desconeguts en l’àmbit científic, acullen molta biodiversitat i tenen un gran valor socioambiental. Poden tenir, a més, un paper destacat en la connectivitat ecològica del territori, ja que faciliten l’entrada de fauna nativa salvatge a les ciutats. Per això, l’estudi vol seguir les papallones d’aquests espais metropolitans i ser a la vegada un laboratori per provar estratègies per millorar l’abundància i diversitat d’aquest grup d’insectes.
El voluntariat realitza una visita cada quinze dies de març a octubre, a un o més parcs seleccionats a l’àrea metropolitana de Barcelona, durant la qual identifica i compta les espècies de papallones que observa. Convertir-se en voluntari o voluntària no és difícil. No necessites ser un expert per identificar les espècies de papallones presents a la teva ciutat, però sí ganes d’aprendre i una mica de temps lliure. Quan et registris tens l’opció d’escollir els parcs o platges que més t’interessen. Procurarem assignar-te el o els parcs o platges escollits, a no ser que ja estiguin censats per molts voluntaris o voluntàries; si és així ens posarem en contacte amb tu per a proposar-te alternatives. Al web de l’mBMS pots veure tot el que cal per participar en el projecte.
2022
Observatori metropolità de papallones mBMS. Anàlisi de les dades de 2022. .
Consulta l’informe en PDF (pendent de revisió lingüística). Consulta el resum divulgatiu en PDF. |
2021
Observatori metropolità de papallones mBMS. Anàlisi de les dades de 2021. .
Consulta l’informe en PDF. Consulta el resum divulgatiu en PDF. |
2020
Anàlisi de la gestió sostenible dels prats florits. Estudi de les papallones diürnes. Fase II.
Consulta l’informe en PDF. Consulta el resum divulgatiu en PDF. |
2019
Anàlisi de la gestió sostenible dels prats florits. Estudi de les papallones diürnes. Fase I.
Consulta l’informe en PDF. Consulta el resum divulgatiu en PDF. |