“Biodiversitat a la xarxa de parcs i platges de l’Àrea Metropolitana de Barcelona. El cas de les papallones diürnes”. Finançat per l’Àrea Metropolitana de Barcelona (2019-2022)
Aquesta nova iniciativa de ciència ciutadana té l’objectiu de conèixer la biodiversitat de la xarxa de parcs i platges metropolitans. Per fer-ho s’ha escollit estudiar la diversitat de papallones, un insecte molt sensible que dóna molta informació per poder valorar i millorar la biodiversitat de diferents hàbitats, també dels metropolitans. La iniciativa està impulsada pel LET, el Laboratori Metropolità d’Ecologia i Territori que formen l’IERMB, el CREAF i la mateixa AMB.
La primera i segona fase de l’observatori s’inicià en sis parcs i dues platges metropolitanes (2019-2020). Per a la tercera fase, l’observatori s’ha ampliat a deu parcs i dues platges addicionals, arribant a un total de setze parcs i quatre platges de la xarxa de parcs i platges metropolitans.
Concretament s’inicià al parc de la Muntanyeta (Sant Boi de Llobregat), al parc de la Fontsanta (Sant Joan Despí i Esplugues de Llobregat), al parc del Turonet (Cerdanyola del Vallès), al parc dels Pinetons (Ripollet), al parc del Torrent de la Font i del Turó de l’Enric (Badalona), al parc del Tramvia (Montgat i Tiana), a la platja de Castelldefels i a la platja de Gavà.
La tercera fase ha afegit la Platja de la Murtra (Viladecans), la Platja del Remolar (El Prat de Llobregat), el Parc del Riu (El Prat de Llobregat), el Parc del Calamot (Gavà), el Parc de la Torre Roja (Viladecans), el Parc del Pi Gros (Sant Vicenç dels Horts), el Parc de la Llacuna (Montcada i Reixac), el Parc de Can Zam (Santa Coloma de Gramenet), el Parc del Castell (Castelldefels), el Parc de Torreblanca (Sant Feliu de Llobregat, Sant Just Desvern i Sant Joan Despí), el Canal de la Infanta (Cornellà de Llobregat) i el Bosc de Can Gorgs (Barberà del Vallès).
Aquest 2022 l’Observatori s’amplia amb cinc parcs nous: parc de la Costeta (Begues), parc de l’Ermita del Pla de Sant Joan (La Palma de Cervelló), parc de Can Lluc (Santa Coloma de Cervelló), parc de Can Rigal (Barcelona) i parc de la Bastida (Santa Coloma de Gramenet). Per tant, suma un total de 26 parcs i platges repartits entre 13 municipis metropolitans.
La creació de l’Observatori Metropolità de Papallones mBMS, que té per objectius:
Conèixer la biodiversitat de la xarxa de parcs i platges metropolitans, prenent com a cas d’estudi la presència de papallones diürnes, un insecte que dóna molta informació per poder valorar i millorar la biodiversitat de diferents hàbitats, també dels metropolitans.
Avaluar els resultats de la gestió de la biodiversitat dels parcs i platges metropolitans
Iniciar la primera fase en l’estudi de la diversitat de papallones en els prats secs mediterranis, un ambient especialment ric en biodiversitat.
L’Observatori s’emmarca en el Pla de millora de la biodiversitat dels parcs i les platges. Aquests espais metropolitans sovint ocupen una posició intermèdia entre el teixit urbà metropolità i els grans espais naturals. Malgrat que són uns grans desconeguts en l’àmbit científic, acullen molta biodiversitat i tenen un gran valor socioambiental. Poden tenir, a més, un paper destacat en la connectivitat ecològica del territori, ja que faciliten l’entrada de fauna nativa salvatge a les ciutats. Per això, l’estudi vol seguir les papallones d’aquests espais metropolitans i ser a la vegada un laboratori per provar estratègies per millorar l’abundància i diversitat d’aquest grup d’insectes.